04/05/2023

Nuccio Ordine, Premi Princesa d’Astúries de Comunicació i Humanitats 2023

Nuccio Ordine, defensor de l’ensenyament de les humanitats davant l’utilitarisme i les «pedagogies comercials» que semblen haver-se imposat en les darreres dècades a les nostres escoles, instituts i universitats, ha guanyat el Premi Princesa d’Astúries de Comunicació i Humanitats 2023.

Amb el seu popular manifest La utilitat de l’inútil (Quaderns Crema, 2013), Ordine va reivindicar que els sabers són fis en si mateixos, i va continuar assenyalant la importància de la lectura dels autors clàssics en Clàssics per a la vida (Quaderns Crema, 2017) i Els homes no són illes (Quaderns Crema, 2022).

Segons la Fundació Princesa d’Astúries, a les seves obres Nuccio Ordine «reflexiona sobre la situació marginal de les humanitats al món actual i les reivindica com a disciplines necessàries en la formació cívica de l’ésser humà i en la creació d’un pensament crític fonamental per al desenvolupament i el benestar social. Defensor ferri d’una educació allunyada de la tendència al pragmatisme, advoca per inculcar als alumnes el plaer pel coneixement i la curiositat pel saber. Segons la seva visió, «una àmplia base de cultura general serà la millor eina perquè els joves puguin fer front amb èxit a les variables del mercat laboral en un futur».

Nuccio Ordine ha volgut dedicar aquest premi als professors, que canvien silenciosament, gràcies a la passió i la generositat, la vida de generacions d’estudiants.

EmailFacebookTwitter
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *