«El professor i assagista Nuccio Ordine ha estat un intel·lectual i divulgador extraordinari que ha transcendit el món editorial. La seva defensa dels valors educatius i dels clàssics com a eines que ens ajuden a construir una societat més humana ha influït tant educadors com filòsofs, escriptors o lectors. Des de Quaderns Crema compartim el dolor de la família i els amics i recordem la seva encomiable i apassionada defensa de les humanitats. Sempre ens va oferir recer i estímul intel·lectual, i ens va recordar la importància del pensament com a únic camí per obrir la ment i el cor al món. El seu entusiasme, la seva alegria i el seu generós somriure ens ajudaran a no perdre el camí, per arribar a Ítaca».
Sandra Ollo
Nuccio Ordine (Diamante, 1958 – Calabria, 2023) va ser professor de literatura italiana a la Universitat de Calàbria i autor de diversos llibres, bona part dels quals centrats en la figura de Giordano Bruno i en el Renaixement. Va ser professor convidat de centres com Yale, París IV-Sorbonne, CESR de Tours, IEA de París, el Warburg Institute o el Max Planck de Berlín. Va ser també membre del Harvard University Center for Italian Renaissance Studies i de la Fundació Alexander von Humboldt, així com membre d’honor de l’Institut de Filosofia de l’Acadèmia Russa de Ciències. Quaderns Crema ha publicat La utilitat de l’inútil (2013), traduït a vint-i-quatre idiomes, Clàssics per a la vida (2017) i Els homes no són illes (2022).
El 2023 va ser guardonat amb el Premi Princesa d’Astúries de Comunicació i Humanitats. Segons el jurat, mitjançant la defensa de les humanitats i el compromís amb l’educació i els valors arrelats en el pensament europeu més universal, Ordine va establir un diàleg amb la societat contemporània per transmetre, especialment als més joves, que la importància del saber es troba en el mateix procés de l’aprenentatge. La utilitat de l’educació s’ha d’entendre en termes de passió per la recerca del coneixement i del millor de cada persona, sense circumscriure’s a cap interès econòmic. El treball acadèmic, centrat en figures rellevants del Renaixement, destaca la necessitat de recuperar la riquesa de l’humanisme per a les noves generacions.