Catàleg

Eugeni d’Ors

Glosari 1906-1907

«A les generacions futures, els semblarà estrany que una de les causes de l’èxit inicial del Glosari d’Eugeni d’Ors en aquest país fos el fet que Xènius fou el primer escriptor del nostre renaixement que manejà amb naturalitat, o almenys amb una naturalitat relativa, sobre diaris de cinc cèntims, una o altra idea gratuïta. Vull dir desproveïda d’utilitat pràctica immediata. Fou un enlluernament.»
Josep Pla, El quadern gris 

«Recordo l’Ors de la jovenesa, fresc, imaginatiu, espurnejant de pertot arreu, com una barreja de Pico della Mirandola i de Poggio, humanista per disciplina i tabarinesc per dictat del cor.»
Josep M. de Sagarra, Memòries

«Una Glosa de Xènius és un ésser íntegre, vivent, amb els seus centres de sensibilitat, la seva xarxa nerviosa, la seva circulació en perfecte cicle, el seu respir i—suma inefable de la seva individualitat—diríeu que un seu nom.»
Carles Riba, Escolis

«Molts dels nostres escriptors han fet, ells sols, el que en altres literatures corresponia a tot un moviment literari o a un període de més d’una generació. Xènius era un d’aquests escriptors. Ho prova el seu Glosari.»
Joan Fuster, Pont Blau

Altres llibres d'Eugeni d’Ors