Catàleg

Eugeni Xammar

Periodisme

Aquest volum presenta una selecció d’articles periodístics d’Eugeni Xammar, aplegats en quatre seccions. La primera, «Periodisme informatiu», conté els cinc articles que Xammar va publicar a La Veu de Catalunya com a crònica del viatge a Rússia que va fer, el 1925, en companyia de Josep Pla. La segona, «Periodisme polèmic», presenta in extenso la polèmica sobre el periodisme, i especialment sobre la figura d’Eugeni d’Ors, que Pla i Xammar, plegats, van mantenir el 1924 amb Montoliu i amb Junoy a les pàgines de La Veu. La tercera secció, «Periodisme polític», reuneix articles de poca difusió — i algun d’inèdit — que tracten majoritàriament de la política cultural catalana sota el franquisme. Finalment, a «Periodisme literari» s’aplega una breu mostra d’articles sobre costums i paisatges catalans, tots ells immediatament posteriors a la Guerra Civil. El conjunt, doncs, dóna una visió molt completa dels múltiples registres que dominava el més internacional dels periodistes del país — que, a desgrat de ser també un dels més aguts, àgils i brillants, és pràcticament, avui, un desconegut —, i es constitueix, així, en una contribució indispensable per al coneixement d’un capítol important de la literatura catalana del segle XX. La selecció i la presentació dels textos han anat a càrrec de Josep Badia i Moret, que ja va tenir cura de les extraordinàries memòries d’Eugeni Xammar, Seixanta anys d’anar pel món (1974).

Selecció i presentació de Josep Badia i Moret

Comentaris de la premsa

«Quan vaig llegir Periodisme, vaig caure rendit a un autor que em divertia, m’explicava coses i em parlava del meu país des del cosmopolitisme més integral».
Quim Torra

«Xammar és un dels pocs catalans que tenen un número insospitat de coses per explicar».
Josep Pla

«Eugeni Xammar és una de les figures més destacades i singulars del periodisme català del segle XX».
Josep Maria Casasús, La Vanguardia

«Tant de bo tinguéssim una mitja dotzena de Xammars en la història i en el present».
Marta Pessarrodona

«Els articles són un exemple de periodisme pugilístic, aquell que no et deixa badallar».
Quim Monzó

«Per als periodistes en formació, vet aquí un exercici que val per un curs, o per tots cinc, de la carrera».
Ramon Barnils

«El trident periodístic personalitzat per les grans figures de Pla, Gaziel i Xammar representa el millor de la renovació cultural catalana de l’època d’entreguerres».
Josep M. Casasús

«Típicament mediterrani; és a dir, intel·ligent, molt intel·ligent; extravagant, molt extravagant; alegre, molt alegre, i, a més, poliglot».
Màrius Aguilar

«Xammar va ser l’únic periodista espanyol dels quals havent passat per Londres va saber assimilar-se a l’estil clar, concret i concís del periodisme anglès».
Ramiro de Maeztu

«Admirable per l’agudesa de la seva visió i per la seva esfereïdora capacitat d’anàlisi».
F. Xavier Ballabriga, Segre

Altres llibres d'Eugeni Xammar