Catàleg

Francesc Serés

Mossegar la poma

Mossegar la poma és un recull de trenta-set relats breus sobre l’amor i la seva parella, el desamor. Tots ells tenen la mateixa extensió, i comparteixen l’alegria de qui ha trobat l’amor i la tristesa difusa de qui no sap quant durarà, així com l’estímul de qui es troba amb l’inesperat. Mossegar la poma és una crònica sentimental, però també un exercici sobre les possibilitats del conte i de la parella. Precís, subtil i concís, Serés ens torna a mostrar la seva mestria literària.

 

Comentaris de la premsa

“L’escriptor de Saidí no deixa de sorprendre a cada nova obra, mogut per la seva prevenció per no repetir-se. L’economia narrativa dóna una poderosa intensitat narrativa i els finals oberts activen la imaginació del lector per completar les peripècies dels personatges”.
Josep Massot, La Vanguardia

“Bona part de la millor narrativa catalana d’aquest Sant Jordi, la de més qualitat, la més precisa i ambiciosa, serà narrativa curta. Sobre l’amor i les parelles, per exemple, serà difícil trobar una novel·la que superi els 37 contes que Francesc Serés ha reunit a Mossegar la poma”.
Ricard Ruiz Garzón, El País

“Francesc Serés és possiblement el narrador més inquiet i creatiu de l’actual panorama de literatura catalana. Mossegar la poma és un èxit rotund. El nou llibre de Serés és un mostrari de les infinites possibilitats del conte breu i de la temàtica amorosa. Serés s’ha convertit en una mena de Harry Houdini de la contística, l’estrella de l’escapisme de les dificultats artístiques”.
Sam Abrams, El Mundo (Tendències)

“Brillant i alliçonador, tàcitament savi i gairebé sempre irònic sense sàtira i humorístic sense grolleria. Sota la pell anodina de vides comunes es filtren lliçons d’observador subtil, imaginatiu i saludabilíssim per tal de desdramatitzar i relativitzar drames i patiments. La ironia narrativa funciona a tot drap (…), la sensació dominant és l’encert del tall de vida i sobretot l’encert en l’elecció dels múltiples punts de vista”.
Jordi Gracia, El País

Mossegar la poma és la prova que, davant les constriccions, l’artista s’acreix”.
Valèria Gaillard, El Punt Avui

“Una de les veus més potents de la narrativa catalana”.
Carles Geli, El País

“La seva obra té una gran projecció. Serés té fusta i es mereixeria un bon reconeixement dels lectors”.
David Castillo, El Punt Avui

“Francesc Serés trama els seus textos amb solidesa. El zoom de l’autor s’avança, s’aventura molt més enllà del que permet la convenció realista que queda ancorada en una quotidianitat palpable i precisa”.
Simona Skrabec, L’Avenç

“Contes molt ben escrits, amb un nervi viu. Serés va acolorint les seves històries amb detalls esplèndids, que donen compte de la difícil convivència entre els que s’estimen. Resol molt bé els contes, i els rubrica amb frases finals brillants”.
Jordi Llavina, El Punt Avui

“Un Serés precís, subtil i concís”.
Regió 7

“Una altra mostra de la capacitat creativa d’un autor que no s’atura d’assatjar noves formes d’escriptura. Hi ha un retrat ben punyent, divertit, irònic i fins i tot costumista sarcàstic d’encarar l’amor i moltes de vegades el desamor. Una visió complexa, desencisada, dura i tacada d’escepticisme sobrevola totes les contarelles amb una llengua catalana ferma, fèrtil i ben viva i vivificadora”.
Biel Mesquida, Diario de Mallorca

“Una obra notable i compacte que, diferent de les anteriors com de costum, també hi és del tot coherent”.
Josep M. Ripoll, Serra d’Or

“Els llibres de Serés, per la perplexitat pròpia i general, són tots diferents en actitud, forma i intenció. Defugen la monotonia però no la profunditat. A Mossegar la poma hi llegim uns relats vertiginosament variats de personatges, de situacions morals ben captades”.
Andreu Loncà, Segre

“Una intel·ligent radiografia de la societat actual, a través de la dificultat de ser feliç en les relacions amoroses, i de la necessitat de no deixar d’intentar-ho. Francesc Serés hi aconsegueix tractar tot de situacions reconeixibles, tot evitant de caure en els tòpics. En la singularitat de la seua mirada rau precisament el secret de la seua qualitat narrativa”.
Ximo Espinós, Información

“La proposta de Serés és d’allò més entretinguda, però sobretot és creativa”.
Albert Ventura, El Singular Digital

“Francesc Serés és un autor capaç de traslladar-te les vivències i emocions més comunes amb una immediatesa, senzillesa i proximitat tan conegudes com sorprenents, gràcies a una prosa àgil i addictiva, un vocabulari planer i ric a la vegada, i una energia literària contagiosa que empeny a avançar en la lectura, conte per conte, fins el final, sense pausa i amb tot el delit que provoca gaudir d’un escriptor amb majúscules. La sensació de que cada conte és perfecte, és a dir, que no li manca ni li sobra res, sorgeix al final de cadascun d’ells”.
Daniel Bossio, BCNCultura.cat

“El millor llibre de narrativa breu que he llegit últimament”.
Màrius Serra

Altres llibres de Francesc Serés