D'un dia a l'altre, 2
Cròniques

Any de publicació: 1998. 1ª edició
296 pàgines. 13 x 21 cm. Rústega cosida
ISBN: 978-84-7727-244-1
 17,50 €
Compartiu a:

Eugeni Xammar va arribar a Berlín l’hivern de 1922. Hi va trobar una Alemanya que patia les conseqüències de la derrota i en la qual es gestava el nazisme. Va viure de primera mà moments històrics d’una importància cabdal, com ara la inflació extraordinària de la moneda alemanya o l’ocupació de les terres del Ruhr per l’exèrcit francès, decidit a cobrar-se les indemnitzacions de guerra fixades al tractat de Versalles. Episodis com aquests, que, passats tants anys, han quedat desdibuixats, explicats per Xammar prenen una vivor que ens absorbeix. A Berlín, Xammar va coincidir amb Josep Pla—aleshores corresponsal de La Publicitat—, amb qui, de 1923 a 1925, va menar una activitat professional paral·lela. Van viatjar plegats a Renània i a Baviera, des d’on van descriure entre altres coses els consells de guerra francesos a ciutadans alemanys poc disposats a col·laborar o el frustrat cop d’Estat de Hitler en una cerveseria de Munic i l’entrevista que tots dos van fer-li en època tan primerenca com 1923. Aquests textos són recollits en el present volum i descobreixen un Xammar d’una capacitat descriptiva, analítica i literària desacostumada i ens obren una finestra amb gran angle de visió sobre un dels moments més fascinants de la història europea recent.

«Xammar fou un home ni alt ni baix, pesantot, de rems lents, morè, d’ulls vivíssims, gran nas, una mica carregat d’espatlles, el fill del burgès epicuri, tirant a sibarita. Fou un gran dialèctic. El funcionament del seu cervell fallà rarament.» Josep Pla

Notes de premsa

 

«S’hi inclouen peces especialment memorables; entre elles, la crònica sobre el fallit cop d’Estat de Hitler a Munic i una entrevista on el futur dictador ja expressava la necessitat d’extirpar el “cancer polític i social” que, segons ell, rossegava “l’organisme nacional germànic”».

El País

 

“Les cròniques periodístiques de Xammar, a part d’un document impressionant, són una mostra del gran escriptor que hi havia en ell, del periodista culte”.

Marta Pessarrodona, AVUI

 

“Admirable per l’agudesa de la seva visió i per la seva esfereïdora capacitat d’anàlisi”.

F. Xavier Ballabriga, Segre

 

“Les cròniques que va publicar sobre l’Alemanya d’entreguerres mantenen, encara avui, tot el seu vigor. Són un testimoniatge sagaç, intel·ligent i molt lúcid del conjunt de circumstàncies que van propiciar l’auge del nazisme”.

F.F.A., El 9 Nou

 

 
Del 5 al 27 d'agost l'editorial romandrà tancada per vacances, per la qual cosa les comandes se serviran a partir del 28 d'agost. Disculpin les molèsties.
©2016 Editorial Quaderns Crema.
Informació legal. Política de Privacitat. Disseny web.

 

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisi dels seus hàbits de navegació. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Podeu canviar la configuració o obtenir més informació aquí.