26/01/2011

Liudmila Ulítskaia, Premi Simone de Beauvoir per la llibertat de les dones 2011

Imatge de l'entrada "Liudmila Ulítskaia

L’escriptora russa Liudmila Ulítskaia ha rebut el ‘Premi Simone de Beauvoir per la llibertat de les dones 2011’ per la seva contribució en favor de la igualtat de sexes i la seva lluita en favor dels drets humans. La cerimònia, celebrada el passat 10 de gener, va ser presidida pel Director General de la UNESCO, i va comptar amb la presència de dos ministres del govern francès, diversos polítics d’aquest país,  a més de nombrosos escriptors i artistes.

Ulítskaia és l’autora de Sincerament vostre, Xúrik (Quaderns Crema, 2006), novel·la que va ser guardonada el 2004 a Rússia amb el Premi a la Novel·la de l’Any i amb el Premi Ivánushka al millor Llibre de l’Any. El 2005 va rebre el Premi Nacional de Literatura a la Xina.

Liudmila Ulítskaia va néixer el 1943 als Urals, però va créixer i va educar-se a Moscou, on viu a l’actualitat. Biòloga de formació, abans d’iniciar la seva carrera literària, va treballar a l’Institut de Genètica de Moscou i va dirigir el Teatre Kámerni. És autora d’una vintena d’obres de ficció i teatre, que s’han estrenat a Rússia i Alemanya i han merescut els elogis del públic i de la crítica. El 1996 la seva novel·la Sónietxka es va convertir en tot un esdeveniment literari, va rebre el Premi Médicis a França i es va traduir a més d’una quinzena de llengües. Van seguir-la, entre d’altres, els següents llibres, tots ells de gran èxit: Medea i els seus fills (1996), Els funerals alegres (1997), El cas del doctor Kukotski (2001) i Les mentides de les dones (2003).

Vídeo de la cerimònia (en francès):

EmailFacebookTwitter