Catàleg

Irene Polo

La fascinació del periodisme

Cròniques (1930-1936)

Irene Polo va iniciar la carrera periodística l’any 1930 i va exercir a Barcelona, de manera apassionada i sovint bel·ligerant, la seva professió fins a l’any 1936, en què va marxar cap a Amèrica amb la companyia teatral de Margarida Xirgu. Els articles publicats, durant aquests anys, a Imatges, La Humanitat, La Rambla, L’Opinió, L’Instant i Última Hora ens han deixat un testimoni inestimable, irònic i brillant, de la societat i la política d’aquell moment: des d’articles sobre els usos de la moda—la introducció del pantaló femení, l’aparició de l’escot—fins a reportatges de denúncia social—la mendicitat a Barcelona,  les pèssimes condicions de vida de treballadors i immigrants—o d’alerta política—com el reportatge en què es fa passar per seguidora de les Juventudes de Acción Nacional, o els articles dedicats a la censura, que ella mateixa va patir—. La rotunditat i la valentia d’aquests textos, que avui publiquem reunits per primer cop, ens ofereixen la sorpresa de veure la seva actualitat, i alhora ens dibuixen, amb tot l’abrandament i llibertat de les seves paraules, la figura d’una dona excepcional.

Comentaris de la premsa

“Irene Polo és un dels noms més destacats del periodisme dels anys trenta. Però sobre el periodisme català de la República que tant va excel·lir hi ha hagut un silenci dens i feixuc que tot just ara sembla que comença a trencar-se”.
Bel Zaballa, VilaWeb

“Els articles d’Irene Polo ens acosten a personatges, a situacions, a misèries i grandeses d’una epoca d’il·lusions excessives i problemes de gruix. La mirada d’Irene Polo ens palesa que res no és blanc ni negre, que tot té matisos, que la societat és diversa i complicada”.
Júlia Costa, Llegir en cas d’incendi

“El llibre recull els seus grans articles des del 28 d’agost de 1930. La seva prosa incisiva, irònica, omple de girs brillants, i el seu instint i passió per anar darrere de la notícia, la va convertir en llegenda als 30 anys”.
Carlos Sala, La Razón