30/04/2016

Presentació de la biografia de Verdaguer a la llibreria Pàgina 3

Jacint Verdaguer

L’estudiós Narcís Garolera i la poeta Marta Pessarrodona, autors de Jacint Verdaguer. Una biografia, seran els encarregats d’endinsar-nos en la vida i obra del gran poeta de Folgueroles. Serà el proper 30 d’abril a les 12h, a la llibreria Pàgina3, en un acte emmarcat en el Poefesta, el Festival de Poesia d’Oliva.

En paraules de Garolera, “Verdaguer és ara un llunyà desconegut que sempre es tracta des del tòpic. Oblidem que era un gran escriptor i que va refer el català, elevant-lo”. Els autors tracten amb la biografia que coneixerem al festival d’aconseguir que Verdaguer deixe de ser eixe “pal que et fan llegir a l’escola”, reivindicant que la seua obra estava plenament integrada en la literatura europea.

La presentació anirà a càrrec del professor i expert en literatura Rafael Roca, i per recrear al mossèn acompanyarem l’acte amb productes típics de la Plana de Vic.

Jacint Verdaguer (1845-1902) va ser un eclesiàstic, poeta i prosista que representa la consolidació poètica de la Renaixença amb la recreació d’un món rural idíl·lic per a conservar la identitat. Destaca el seu esforç dignificador de la llengua i la literatura, a través del qual fon tota la riquesa lingüística de la tradició popular de poesia amb els models literaris cultes, i també la llegenda cristiana amb les tradicions mítiques. L’expressió més genuïna de Verdaguer la trobem en dos grans poemes èpics: L’Atlàntida (1877) i Canigó (1886). Ací, un fragment del cant primer de l’Atlàntida:

«Veus eixa mar que abraça de pol a pol la terra?
En altre temps d’alegres Hespèrides fou hort;
encara el Teide gita bocins de sa desferra,
tot braolant, com monstre que vetlla un camp de mort.

Aquí els titans lluitaven, allà ciutats florien;
pertot càntics de verges i música d’ocells;
ara en palaus de marbre les foques s’hi congrien
i d’algues se vesteixen les prades dels anyells.»

Més informació, a la plana web del Festival

EmailFacebookTwitter