03/02/2016

Josep Maria Esquirol, Premi Ciutat de Barcelona d’assaig 2015

Imatge de l'entrada "Josep Maria Esquirol

Josep Maria Esquirol ha estat guardonat amb el Premi Ciutat de Barcelona d’Assaig 2015 per la seva obra La resistència íntima. Assaig d’una filosofia de la proximitat. El jurat ha valorat aquesta obra perquè aporta una veu original en el camp de la filosofia que aborda la problemàtica existencial de l’individu a partir d’elements quotidians. Els premis Ciutat de Barcelona es lliuraràn el proper dilluns 15 de febrer, a les set del vespre, al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona.

La resistència íntima és una reflexió atenta i profunda sobre la condició humana. L’autor ens mostra com la vertadera cura d’un mateix ofereix escalfor als que són a la vora, protegint-los i fent-los de guia en el camí. «Hem de considerar resistència íntima com el nom d’una experiència, pròpia de la comarca de la proximitat; comarca que no és visita d’un dia, sinó estança habitual. Avui, romandre en aquesta comarca no és planer. La proximitat no es mesura en metres, ni en centímetres. El seu oposat no és la llunyania, ans més aviat la monocromia ubiqua del món tecnificat. Hem vist com la quotidianitat i el gest de la casa són modalitats importantíssimes de l’experiència de la proximitat».

“Contra la immediatesa compulsiva, contra la hiperconnectivitat, contra la permanent exposició pública i contra la dispersió, Esquirol proposa la pausa, el parlar franc, la proximitat, la diferència, la reflexió, reinventar la mirada, tornar a pensar”.
Josep Massot, La Vanguardia

EmailFacebookTwitter