Catàleg

Pietro Citati

Kafka

Traducció d'Anna Casassas

«El mètode de Citati és singular i complex: ha llegit tots els llibres de Kafka i probablement tot allò que s’ha escrit sobre ell, i ha donat vida a un llibre que no és cap biografia, sinó més aviat una meditació, gairebé ha escrit la vida d’un sant … Amb elegància però sense que puguem deslligar-nos, Citati ens acompanya fins a les profunditats d’una ànima … Gran part del plaer que experimentem llegint Kafka és a l’escriptura. Citati és un estilista meravellós».
John Banville

«El llibre de Citati és “impur”: exactament. S’assembla a un diari privat que tingués per tema Kafka. Té l’erràtica densitat d’un epistolari, d’un vast quadern de notes, d’una miscel·lània amb un únic tema. I alhora és un llibre estructurat amb una cura especial, com s’estructura una novel·la o una autobiografia, però no com una biografia, perquè, tot i les citacions i les referències factuals, el llibre de Citati no és cap biografia. Així doncs, ¿què és? És literatura».
Giorgio Manganelli

Comentaris de la premsa

“Un viatge al·lucinant per les interioritats de l’obra, la vida i la ment de l’escriptor. Citati agafa tota la realitat de què disposa, tot el material bibliogràfic que té a mà, i el converteix en un flux continu sense fronteres, en què ficció i vida formen un torrent únic inesgotable, un nèctar dens, agredolç, penetrant. Llegir aquest llibre és penetrar en un univers estrany i intel·ligent. Llegir Citati és un autèntic privilegi, perquè ens ajuda a entendre qui era realment Kafka”.
Ignasi Aragay, Ara 

“L’italià Pietro Citati ha viatjat amunt i avall pel laberint kafkià. I en comptes de perdre-hi el cap, ha saltat la tanca per explicar la vida de Kafka d’una manera tan original com atractiva i rigorosa. Fent servir els recursos literaris amb llibertat, Citati aconsegueix que el lector quedi atrapat per una lectura que el durà fins a l’últim racó de l’ànima de autor d’El procés”.
Ara

“Pietro Citati ha escrit el millor assaig no acadèmic sobre la vida i l’obra de l’autor de Praga”.
Jordi Llovet, El País

“Un retrat en què vida i obra es confonen. Una mescla respectuosa-gairebé amorosa-i coherent amb el mateix Franz Kafka, per qui una no es podia entendre sense l’altra”.
Jaume Claret, Ara

“El gran mèrit de Citati és convertir Kafka en un personatge proper i versemblant. I això fa que entenguem millor els seus íntims sentiments i emocions, les seves angoixes i dubtes. Sembla com si Citati conegués cada detall de la seva vida. I és aquest profund coneixement el que li permet recrear amb una vivida intensitat els moments més significatius de l’existència de l’escriptor”.
Carles Valbuena, Time Out

“Citati s’ha submergit al món de Kafka i ha emergit amb aquesta declaració d’amor per Kafka i la seva literatura. Un llibre per gaudir encara més de l’obra de l’autor d’El procés”.
Diari de Tarragona

“Més que un llibre força documentat i molt ben escrit sobre la vida i l’obra de Kafka, aconsegueix construir quelcom que va més enllà de qualsevol gènere literari, amb una sàvia combinació d’agudesa intel·lectual i talent literari. Kafka és vigilat amb lupa, amb la minuciositat d’un entomòleg obsessiu i infatigable, per una ment lúcida i atenta. Citati ens sedueix amb la música balsàmica d’una escriptura noble i excepcional, gratament enlluernadora”.
Joan Martorell, Diari de Balears

“Un discurs meravellós sobre aquesta icona del tombant segle”.
Josep Lambies, Time Out

Kafka és l’última gran biografia crítica de Pietro Citati. El seu objectiu és fer-nos sentir Kafka molt a prop, partint del que va escriure en els seus diaris o en els seus llibres o en les seves cartes. L’assaig de Citati és un assaig biogràfic. I val molt la pena. No hauríem pogut conèixer mai tan bé Kafka sense aquestes planes”.
Xavier Cortadellas, Presència

“Citati elabora un text exhaustiu, literari, tensional, comptant amb Kafka però aportant-hi la seva pròpia veu. Kafka és un gran llibre que es basta a si mateix. No obstant això, molts lectors probablement hi trobaran algunes pistes per a rellegir d’una altra manera els tòpics kafkians”.
Víctor Gayà, El Temps

“El llibre de Citati és el complement ideal per entendre la personalitat i literatura de Franz Kafka”.
Albert Ventura, El Singular Digital