Catàleg

Ponç Pons

«Humanum est»

(Epigrames de Claudi Valeri)

En un viatge a Roma va néixer Claudi Valeri, l’heterònim ponsià la veu del qual ens arriba d’un passat ben present i que s’expressa en epigrames. Fill únic, ric per herència però sense cap interès pels negocis, no va creure en déus ni en altres vides, i les seves dues grans passions, la poesia i l’amor, el van fer fidel a moltes muses. Va escriure de forma innata, vital, com qui respira, buscant sempre la brevetat i la concisió, i aquests versos, que duia dins la sang, són l’últim vestigi de la seva existència, poètica, és clar, però tot i així absolutament real.

Entrevistes

Entrevista a VilaWeb, per Sebastià Bennasar (12/03/2023)
Entrevista a Més 324, amb Xavier Graset (01/06/2023)

Comentaris de la premsa

«Una poesia lleugera i apta per a tots els públics».
Manuel Castaño, El País

«Tot i que sota la màscara de Claudi Valeri, Ponç Pons continua amb una insubornable fe vitenca, i així ens torna a convidar a visitar el seu univers coherent, orgànic i apassionat en què la poesia és l’espina dorsal de l’existència i Menorca, tot un continent».
Jaume C. Pons Alorda, Ara

«Una obra que funciona com un homenatge a la gran poesia llatina. L’autor mira cap a l’antiga Roma i reflexiona sobre qüestions encara vigents».
Rubén P. Atienza, Menorca

«Humanum est és un llibre de poesia, de reflexions, de sentències, tot al mateix temps».
Pere Estelrich i Massutí, Diario de Mallorca

«Claudi Valeri és un poeta que s’assembla molt a Ponç Pons: un vitalista declarat, que, assaonat per l’experiència, ha acabat per abraçar l’estoïcisme».
Jordi Llavina, La República

«Humanum est és un llibre singular i convincent. Llegir-lo constitueix una oportunitat d’aproximar-nos alhora al poeta líric, dominador precís de la paraula commoguda, i a l’home savi, que ha reflexionat amb lucidesa sobre la condició humana».
Carles Duarte, Segre

«Humanum est es pot llegir com una novel·la perquè és la història d’un home escrita en epigrames, poemes curts i essencials on no hi sobra ni hi falta res».
Pere Fàbregues i Morlà, Menorca

«Amb aquests epigrames que funcionen amb una harmonia rítmica impecable, Ponç Pons ens regala un llibre intens, ple d’anècdotes i reflexions que ens traslladen des del passat fins a l’actualitat».
Pere Joan Martorell, Última Hora

«Ponç Pons és un poeta d’envergadura i un dels pocs homes de lletres del país que ha fet una obra pausada, serena, mesurada en els versos i avaluada en l’obrador del pensament i l’experiència».
Jordi Llovet, El País

«Ponç Pons és una mena de Montaigne menorquí, que es debat entre ser ell i ser al món».
Ignasi Aragay, Ara

Altres llibres de Ponç Pons