Catàleg

Laura Borràs

Més enllà de la raó

Intentar descobrir les cares de la follia és una tasca seductora. Laura Borràs emprèn en aquest llibre un recorregut fascinant per l’imaginari de la follia medieval, sovint silenciada i sense cara, classificant-la a través de la visió de les figures que la representen iconogràficament (extretes de diversos manuscrits medievals) i de la relació que aquestes figures estableixen amb els textos que les acompanyen. Conscient que tant la paraula com el concepte queden integrats en la imatge, observa la miniatura com una transferència, amb l’objectiu de dibuixar la identitat del foll a l’Europa medieval, un individu que, si bé es veu rebutjat i exclòs, és sovint una figura central en la cort, i arrela amb força en la literatura, des del segle XII en endavant.

Pròleg de Claudio Guillén

Comentaris de la premsa

Entrevista a Anoia Diari (22/02/2015)

Més enllà de la raó tracta de diferents tipologies de follia. Tots ells, però, tenen un tret en comú: són éssers marginats de la societat, són figures transgressores”.
Maria Varela, La Veu de l’Anoia

Més enllà de la raó és el resultat de la tesi doctoral de l’autora i gaudeix d’una multiplicitat d’elements estudiats, rigor analític, sentit crític i finesa interpretativa”.
Antònia Carré

“Un llibre que va fins el fons de la follia, sobre un univers atractiu i complex que exigeix, sobretot, el qualificatiu d’útil: és un examen metòdic i clar i amb abundància d’exemples on es va dibuixant el rostre de la bogeria a l’Europa medieval, un compendi d’erudició ben païda que avança des de la percepció heretada de la cultura clàssica fins a la construcció de la idea de la follia en les lletres i l’art medievals”.
Ponç Puigdevall, El País

“Un llibre que té el seu interès, des de diferents angles: artístic, de la salut, del costumari, tipogràfic… que ha donat llum pública a l’esmerçat treball de recerca, portat a terme per aquesta estudiosa”.
Jaume Ferrer, La Veu de l’Anoia