Catàleg

Joan Estelrich

Dietaris

Els Dietaris de Joan Estelrich aquí publicats corresponen a períodes més o menys extensos dels anys 1914, 1918, 1935, 1936, 1940, 1943, 1948 i 1949, que inclou el colpidor exercici literari El seductor seduït, influït pel Diari d’un seductor de Søren Kierkegaard. Són una petita part dels que escriví i els únics que s’han conservat en l’arxiu personal de l’autor, que ara constitueix, per donació de la seva filla Anna Ma., el Fons Joan Estelrich de la Biblioteca de Catalunya. Entesos com a punt de referència fonamental d’unes memòries personals que la mort prematura no li permeté d’escriure, els Dietaris s’endinsen en les tres vies per les quals transcorregué la seva vida: la sentimental (la sexualitat, l’erotisme i l’epicureisme), la intel·lectual (la reflexió literària, la crítica, la política i la filosòfica) i l’activa (la gestió cultural i la política), totes elles manifestació indestriable de la seva personalitat. Aquests Dietaris ens mostren un esforç intel·lectual de primer ordre, i ens il·luminen sobre aspectes poc coneguts del nostre passat recent.

A cura de Manuel Jorba

Comentaris de la premsa

Diaris d’un seductor seduït: Núria Escur, La Vanguardia

“Acaba sent un prodigi de vida social i diplomàcia cultural, d’estratègies internacionalistes, poliglot d’una desimboltura exuberant, un viatger que té el passaport d’aquella elit cosmopolita d’entreguerres que avui no existeix”.
Valentí Puig, El País

“Hi ha sis pàgines d’aquests Dietaris d’Estelrich que per si soles justifiquen la lectura del llibre. Es fa impossible alhora no quedar seduït per l’alegre vitalitat, el talent social i l’agudesa del personatge”.
Sergio Vila-Sanjuán, La Vanguardia

“La seva va ser una vida atapeïdíssima i la seva personalitat a un temps gimnàstica i relaxada el va portar a conèixer a tothom” (des de Thomas Mann fins a Victoria Ocampo, de Valéry al que vostè vulgui)”.
Andrés Trapiello, El País

“M’havia cruspit en estat d’exaltació els Dietaris de Joan Estelrich. Aquest coneixia tothom de la cultura d’Europa, Amèrica i Àsia i parlava amb ells tots els idiomes”.
Manuel Cuyàs, El Punt Avui

“El llibre fascina pel que revela de la vida intel·lectual d’entreguerres -de Giménez Caballero a Zweig, de Maritain a Riba- i sobretot perquè Joan Estelrich, impúdic -un anti-Pla-, exhibeix el dimoni que va furgar sempre dintre seu i que li va impedir fer la gran obra per a la qual se sentia cridat des de ben jovenet”.
Jordi Amat, La Vanguardia

“Dispers però intens com el mateix personatge, el qui fou un dels intel·lectuals, promotor cultural i home polític més potents de mitjan segle passat exposa, en dues grans tongades (de 1914 a 1918 i de 1935 a 1949), la seva intensíssima vida, pública i privada, per on es creuà amb personatges com Cambó o Thomas Mann, passant per l’amistad amb Paul Valéry”.
El País

“Són una meravella des de la primera pàgina fins la darrera”.
Salvador Giner, La Vanguardia

Quaderns Crema ha tingut la bona pensada de recuperar la figura de Joan Estelrich. Gràcies a aquests Dietaris podem saber un xic què pensava d’Ors, de l’editor Lluís Gili, dels revolucionaris, del feixisme. Val la pena llegir l’anàlisi que fa sobre l’oratòria de Cambó al Quadern de 1918, reviure el que va ser l’epidèmia de la grip. Commouen unes ratlles d’un enterrament d’un nen obrer”.
Xavier Cortadellas, El Punt Avui

“Un document extraordinari: ens permet entendre una evolució política a primera vista incomprensible”.
Laura Freixas, El País

“Els seus dietaris desvelen algunes claus vitals d’una personalitat atractiva, una figura clau de la cultura catalana de la primera meitat del segle XX”.
Ignasi Aragay, ARA

“Els seus diaris són una biografia del segle XX, des de ben endins”.
David Castillo, El Punt Avui

“Un llibre imponent: fastuós, tràgic, imprescindible. La seva vàlua literària és més que considerable, sobretot perquè la personalitat confiada, brillant, forta i turbulenta d’Estelrich sovint es concreta en una prosa densa i vibrant, intel·lectualment molt sòlida. És evident, tanmateix, que si aquests Dietaris resulten apassionants sobretot és per la mina d’informacions històriques que ofereixen i per l’envergadura personal de l’autor. En el gènere dietarístic l’home i l’obra es fusionen. Justament per això val tant la pena llegir aquest volum. Perquè és l’empremta d’un home que va resumir la seva ambició vital i literària com “una síntesi de Don Joan, Werther i Faust”. I perquè -grandeses i misèries, encerts i errors-la va acomplir”.
Pere Antoni Pons, ARA

“Amb la seua habitual oportunitat l’editorial Quaderns Crema ha publicat un gruixut volum dels dietaris de Joan Estelrich. Aquests susciten energia; relaten viatges, relacions intel·lectuals, comentaris intel·ligents”.
Andreu Loncà, Segre

“És un volum força amè i molt profitós de 656 planes que ens obliga a pensar que el conjunt de la producció dietarista de l’autor conformaria un patracol de dimensió ben considerable”.
Carles Cabrera, Diario de Mallorca

“Només cal endinsar-se en aquests Dietaris com a guia de lectura per veure l’humus cultural que posseïa Estelrich”.
Alfred Mondria, El Trapezi

“Gràcies a la bona feina de Manuel Jorba ara podem recordar la figura i l’obra d’aquest home intrèpid i curiós. Podem descobrir-hi un gran home i una gran experiència”.
Melcior Comes, Diari de Balears

“Una aportació important a la figura de Joan Estelrich”.
Miguel Nigorra Oliver, Diario de Mallorca

“El text ajuda a perfilar la personalitat humana, sentimental, eròtica, literària i política del prestigiós intel·lectual orgànic de la Lliga, i també a donar compte de l’abast de la seva immensa tasca com a gestor cultural”.
Lluís Bonada, El Temps

“Cal llegir aquests Dietaris. Podrem descobrir un home ambiciós, culte, amador de la literatura i de les dones a través d’un testimoni personal apassionant”.
Biel Mesquida, Diario de Mallorca

“Aquest gruixut volum de més de sis-centes cinquanta pàgines ens ofereix el que en podríem anomenar un Joan Estelrich par lui-même, d’un interès extraordinari i que a partir d’ara serà una peça imprescindible per al coneixement de la cultura i de la vida catalanes del segle XX i sobretot una contribució extraordinària al coneixement de la biografia complexa i discutida -pels uns, pels altres i pels de més enllà de Joan Estelrich”.
Josep Massot i Muntaner, Serra d’or

“Esplèndids dietaris”.
Vicenç Villatoro

“En el gènere dietarístic l’home i l’obra es fusionen. Justament per això val tant la pena llegir aquest volum”.
Pere Antoni Pons, Ara