Catàleg

Glòria Soler, Cristina Gatell

Amb el corrent de proa

Les vides polítiques de Jaume Vicens Vives

Amb el corrent de proa és una expressió que Jaume Vicens va utilitzar poc abans de morir per resumir com havia estat la seva vida, que identificava amb una de les circumstàncies més adverses de la navegació. El corrent que alenteix l’avenç d’un vaixell és la metàfora de les contrarietats que van haver d’enfrontar Vicens i molts altres intel·lectuals per tal de sobreviure al desmantellament cultural que comportà la victòria franquista. Tot i que la decisió de quedar-se al país li va significar patir la depuració i l’allunyament de la Universitat, Vicens va tractar de recuperar la seva carrera acadèmica. Al llarg de les dues dècades següents, aquest procés personal es va anar ampliant cap a un progressiu compromís com a historiador. Les vides polítiques de Jaume Vicens Vives són el resultat d’aquesta evolució. Aquesta obra no s’ocupa de la tasca historiogràfica de Jaume Vicens, sinó de com la manca de llibertats va portar alguns homes de la cultura a la política. Entrats de ple en el segle XXI, potser intel·lectuals com Vicens encara tindrien força coses a dir.

Pròleg de Carles Viver Pi-Sunyer

Comentaris de la premsa

“Una documentada anàlisi de la figura política d’aquell mestre a través bàsicament de la correspondència que va mantenir amb els seus col·legues, deixebles i amics. Aborden sense prejudicis aquella versàtil figura durant una etapa tan singular com fosca: una llarga postguerra i un règim dictatorial l’objectiu del qual va ser eliminar qualsevol vestigi del passat en què Vicens, com tants d’altres, havien forjat el seu saber”.
Josep Maria Sòria, La Vanguardia

“Una obra fresca i rigorosa”.
Patrícia Gabancho, Ara

“Unes vides polítiques que Cristina Gatell i Glòria Soler reconstrueixen amb molta cura, pas a pas, basades en una impressionant i molt variada correspondència”.
Santos Juliá, El País

“Conté una exhaustiva documentació de les vides polítiques de l’eminent historiador. Català universal, el seu llegat intel·lectual resulta en aquests crítics dies més actual que mai”.
Jaime Arias, La Vanguardia

“A explicar la complexitat de Vicens han dedicat Cristina Gatell i Glòria Soler 600 pàgines d’un llibre molt documentat, amb material inèdit de l’arxiu de Vicens, amb la riquesa dels epistolaris privats amb Josep Pla, Joan Ferrater Mora o Florentino Pérez Embid, que aporta una visió polièdrica del personatge, on es fa difícil destriar l’aposta cultural de la política, més encara en un personatge hiperactiu i sotmès a una conjuntura política duríssima. Minuciós i detallat, el lector trobarà a Amb el corrent de proa eixos fonamentals d’una història cultural de la postguerra”.
Carles Santacana, El País

“Un treball que, com els anteriors de les autores, combina amb encert investigació rigorosa i agilitat expositiva”.
Mauricio Bach, La Vanguardia

Amb el corrent de proa demostra que la seva figura -complexa i suggerent-justifica plenament l’interès, com a estudi de cas i com a representant d’una generació”.
Jaume Claret, Ara

“Un llibre important, documentadíssim. Il·lumina aquell període de refundacio democràtica a Catalunya com potser no ho havia fet cap altre llibre”.
Jordi Amat, La Vanguardia

“Una anàlisi detallada i eficaç que aporta molta llum sobre qüestions que no disposaven de prou estudis”.
Genís Barnosell, L’Avenç

“Un assaig pulcre, ben escrit, molt erudit i fonamentat en una sòlida recerca arxivística i bibliogràfica gue, tanmateix, no enfarfega, sinó que atrapa el lector interessat en l’obra i la trajectòria de Vicens des dels anys de la Generalitat republicana fins a l’esclat del desarrollisme franquista”.
Jordi Llorens i Vila, Serra d’Or

“Cristina Gatell i Glòria Soler s’han atrevit a entrar amb rigor en l’anàlisi de l’evolució política de l’investigador. Les autores han fet un treball exhaustiu, rigorós i amb afany d’objectivar”.
Pep Martí, El Triangle

“Assaig profús i molt exhaustiu. Un llibre molt ben girbat”.
Carles Cabrera, Diario de Mallorca

“Es trenen amb bon criteri les seues aportacions historiogràfiques i la seua biografia. Hi ha passió pel personatge biografiat, però sense esllavissar-se cap a la justificació apologètica”.
Alfred Mondrià, Levante

“Una obra imprescindible”.
Qué Leer

“Esplèndid llibre d’història intel·lectual. Una obra documentadíssima, que aporta molta informació inèdita, que es llegeix sense traves perquè està escrita amb una prosa gens emfàtica”.
Jordi Amat, Revista del Centre d’Estudis Jordi Pujol

Article d’ El Punt Avui

Article del Diari de Girona

Article de VilaWeb