Catàleg

Amadeu Hurtado

Abans del sis d’octubre

(Un dietari)

Amadeu Hurtado va escriure aquest dietari entre maig i setembre de 1934, mentre defensava davant el Tribunal de Garanties Constitucionals la Llei de Contractes de Conreu aprovada pel Parlament de Catalunya que el Govern de la República havia recorregut. El seu testimoni posa de relleu la degradació del clima polític de l’època i la manera com la Generalitat que havia encarregat a Hurtado la defensa de la llei es va desentendre de qualsevol fórmula transaccional que hauria permès resoldre favorablement el plet, i es va deixar arrossegar per la creixent confrontació entre dretes i esquerres que, poc després i coincidint amb la vaga revolucionària a Astúries, va dur el president Companys a proclamar l’Estat Català dins la República Federal Espanyola. Aquest document de primera mà, premonitori i profètic d’aquests fets dramàtics que el franquisme va aprofitar per justificar la insurrecció militar del 18 de juliol, fa viure en directe l’engranatge de les passions que tantes vegades han marcat la nostra història.

Comentaris de la premsa

«Els nostres polítics s’haurien de llegir el text d’Amadeu Hurtado de cap a cap».
Francesc-Marc Álvaro, La Vanguardia

“El fracàs del Sis d’Octubre no va ser la impossibilitat d’assolir un objectiu, sinó l’equivocació en les maneres d’aconseguir-lo. Algunes lectures, especialment la d’Amadeu Hurtado, potser ens dóna pistes de quins van ser llavors els errors en el com”.
Vicenç Villatoro, Ara

“Un llibre lluminós. Hurtado va ser una personalitat de l’època. Republicà i catalanista, gran advocat, culte, bon escriptor i amb criteri independent. Aquí no està la crònica del sis d’octubre, sinó la crònica de les seves causes immediates”.
Francesc de Carreras, El País

«D’un evident interés històric, aquest dietari convida a una reflexió sobre el present».
Josep M. Muñoz, L’Avenç

«Un text de lectura obligatòria».
Lluís Bonada, El Temps

«Una obra sensacional».
Marta Pessarrodona

«Llegeixin el dietari d’Amadeu Hurtado».
Joan Tapia, El Periódico

«És molt recomanable llegir aquest dietari d’Amadeu Hurtado».
Lluís Foix, Avui

«Recomano vivament la lectura d’aquest llibre».
Miquel Iceta

“Un llibre avui imprescindible”.
Alfons Quintà, Diari de Girona