
El proper dijous 10 de maig, a les 19 h, es presentarà Amb el corrent de proa. Les vides polítiques de Jaume Vicens Vives (Quaderns Crema, 2012), de Cristina Gatell i Glòria Soler, al Cercle d’Economia de Barcelona (c/ Provença, 298). Participaran en l’acte Antón Costas, Vicepresident del Cercle d’Economia; Ferran Mascarell, Conseller de Cultura; i Carles Viver Pi-Sunyer, Director del Centre d’Estudis Autonòmics.
Amb el corrent de proa és una expressió que Jaume Vicens va utilitzar poc abans de morir per resumir com havia estat la seva vida, que identificava amb una de les circumstàncies més adverses de la navegació. El corrent que alenteix l’avenç d’un vaixell és la metàfora de les contrarietats que van haver d’enfrontar Vicens i molts altres intel·lectuals per tal de sobreviure al desmantellament cultural que comportà la victòria franquista. Tot i que la decisió de quedar-se al país li va significar patir la depuració i l’allunyament de la Universitat, Vicens va tractar de recuperar la seva carrera acadèmica. Al llarg de les dues dècades següents, aquest procés personal es va anar ampliant cap a un progressiu compromís com a historiador. Les vides polítiques de Jaume Vicens Vives són el resultat d’aquesta evolució. Aquesta obra no s’ocupa de la tasca historiogràfica de Jaume Vicens, sinó de com la manca de llibertats va portar alguns homes de la cultura a la política. Entrats de ple en el segle XXI, potser intel·lectuals com Vicens encara tindrien força coses a dir.
Cristina Gatell i Arimont (Badalona, 1955) és llicenciada en Història Contemporània i catedràtica d’Història d’Ensenyament Secundari. S’ha especialitzat en temes relacionats amb l’ensenyament de la Història, ha escrit llibres i propostes didàctiques per a l’Educació Primària, Secundària i Batxillerat, articles en revistes especialitzades i de divulgació i ha col·laborat com assessora en algunes exposicions i programes televisius.
Glòria Soler i Cera (Barcelona, 1956) és doctora en Humanitats i llicenciada en Història. S’ha especialitzat en l’estudi cultural del paisatge i en la pràctica de l’estiueig. Ha publicat els llibres L’estiueig a Catalunya 1900-1950 (1995), i L’estiueig (2004). També ha col·laborat a El Periódico de Catalunya i en el suplement Culturas de La Vanguardia.
Conjuntament han publicat: Miquel Batllori. Records de quasi un segle (Quaderns Crema, 2000), Premi Ciutat de Barcelona 2000, i Martí de Riquer. Viure la literatura (2008), Premi Gaziel 2007 i Premi Ciutat de Barcelona 2008.