El proper dimecres 22 de maig, a les 17 h, tindrà lloc el debat Gombrowicz i Barcelona a l’Aula Magna de la Universitat de Barcelona (Av. Diagonal 593-595), per celebrar el cinquantè aniversari del retorn de Witold Gombrowicz a Europa, després del seu exili de 24 anys a l’Argentina.
Participaran en aquest acte Rita Gombrowicz, vídua de l’escriptor; Jerzy Jarzebski, especialista en Gombrowicz i professor de la Universitat Jaguellona de Cracòvia; Dominika Switkowska, investigadora del Museu de Gombrowicz; Zofia Stasiakiewicz, investigadora de la Univeristat de Girona; Pau Freixa i Bozena Zaboklicka, professors de la Secció de Filologia Eslava UB.
De Gombrowicz, Quaderns Crema ha publicat Ferdydurke (1998), llibre «enganyós i equívoc» que va néixer de l’orgull ferit d’un jove autor humiliat per la crítica incompetent, i havia de ser, d’entrada, un assaig sobre la fal·làcia dels criteris estètics que se solen aplicar a la literatura. Aviat, però, es va convertir en una al·legoria divertidíssima. Això, en part, es deu a un llenguatge innovador, que aquesta traducció catalana recull amb precisió i eficàcia—qui s’hi apropi descobrirà, fins i tot si el coneixia, un llibre del tot nou—, però també a la capacitat per amagar la reflexió filosòfica més profunda darrere de la cara desencaixada i grotesca dels seus protagonistes.