Catàleg

Marta Carnicero Hernanz

Matrioixques

La Hana viu un doble exili: un d’estrictament geogràfic, lluny de la terra que la va veure néixer i que va haver d’abandonar, i un altre d’íntim, que la manté apartada de la vida que l’envolta per por de prendre mal. Dos mil quilòmetres enllà, en un entorn privilegiat, la Sara, que acaba de fer divuit anys, està ansiosa per ser lliure. Enfrontades a una realitat incòmoda, fruit de decisions del passat que encara reverberen en el present, totes dues faran descobriments tan amargs com inesperats a mesura que escurcen la distància que les separa. A Matrioixques, Marta Carnicero Hernanz basteix, amb la prosa destil·lada que la caracteritza, un relat punyent i lúcid sobre el trauma, el pes de l’herència històrica i familiar, la sistematització de la violència i la reparació necessària.

Disponibilitat en e-book

Aquest títol es troba disponible en e-book. Per coneixe'n el preu, el format i altres característiques, si us plau, consulti amb la seva botiga d'e-books preferida.

Entrevistes

Entrevista a l’Ara, amb Laura Serra (09/04/2022)
Entrevista a El Punt Avui, amb Lluís Llort (11/04/2022)
Entrevista a Més 324, amb Xavier Graset (25/04/20222)
Entrevista a El Periódico, amb Mauricio Bernal (12/05/2022)
Entrevista a El Matí de Catalunya Ràdio (23/05/2022)
Entrevista a Debats pel demà, amb Enric Parellada (26/05/2022)
Entrevista a El món a RAC1, amb Jordi Basté (05/07/2022)
Entrevista a Página Dos, amb Óscar López (21/03/2023)
Entrevista a El Periódico Mediterráneo, amb Eric Gras (18/06/2023)
Entrevista a Llegir.cat, amb Sílvia Romero (07/09/2023)

Comentaris de la premsa

«Una de les novel·les europees de l’any».
Enrique Vila-Matas

«Ara també llegeixo molta literatura espanyola, moltes dones. Jo crec que hi ha una nova onada […] i hi ha algunes d’elles de les que jo ja me’n sento fan i prometo continuar llegint, com Sara Mesa, Eva Baltasar o Marta Carnicero. Matrioixques és l’últim llibre dels que he llegit i m’ha impressionat moltíssim».
Pedro Almodóvar

«Llegiu Matrioixques, una novela·la dura, poc complaent i meravellosament escrita».
Anna Maria Iglesia

«El virtuosisme de Marta Carnicero fa que vulguis seguir llegint-la només per gaudir de la manera com construeix les frases, més per aprendre’n que per distreure’t: és d’aquesta classe d’autores»
Marta Rojals

«És fàcil oblidar les xifres, però és impossible oblidar una història com aquesta. Marta Carnicero posa nom, rostre, vida al que anomenem asèpticament “violència contra les dones com a arma de guerra”».
Bel Olid

«Acabo Matrioixques a l’aeroport de Heathrow, de tornada cap a casa. I penso, encara amb el cor encongit, en aquest planter tan potent que tenim, que pot parlar de tu a tu a les altres literatures del món».
Izaskun Arretxe

«No és gens morbosa, en cap moment hi ha cap escena explícita de violència, però la perceps. Està escrita amb sentit de l’humor i ironia, però també amb elegància i amb una cruesa que no necessàriament vol dir que sigui negativa. Es llegeix molt ràpid, és una novel·la breu però intensa. Carnicero la clava».
Agnès Busquets

«Matrioixques és un llibre que ofereix retalls de la manera com viuen el trauma de la guerra les dones, que als seus cossos i les seves ments pateixen conseqüències que deixen cicatrius a la pell i a l’ànima».
Laura Borràs, La Vanguardia

«En un moment en què la literatura creu erròniament que la seva funció és ser un exemple moral, Carnicero ens ofereix una novel·la complexa, amb personatges i situacions contradictoris, perquè la violència crida violència, perquè la venjança és, moltes vegades, un desig irrefrenable, perquè la reparació no és mai total i perquè els mals col·laterals són a vegades inevitables».
Anna Maria Iglesia, El País

«Marta Carnicero ha aconseguit una novel·la de les que es queden inevitablement dins del lector».
Daniel Fernández, La Vanguardia

«Una novel·la breu però contundent per la diversitat de temes que toca, com ara el trauma, el pes de l’herència històrica i familiar, l’adopció i, sobretot, la sistematització de la violència».
Lluís Llort, El Punt Avui

«Matrioixques és una cruïlla de la qual ni els personatges ni els lectors sortim indemnes».
Gema Monlleó, Détour

«A Matrioixques explorem el dolor de les ferides del passat, la recerca de la identitat i els vincles familiars, sense oblidar l’horror de la humiliació, del cos trencat, de l’ànima que necessita tornar a refer-se, si és capaç».
Inés Macpherson, La Vanguardia

Altres llibres de Marta Carnicero Hernanz