Catàleg

Ivan Klíma

L’esperit de Praga

Traducció de Fernando de Castro i Dolors Udina

Ivan Klíma va patir l’ocupació nazi i els camps de concentració, així com el règim comunista de postguerra, va viure la Primavera de Praga com a editor de la revista literària més important de Txecoslovàquia i la invasió soviètica de 1968, el triomf de la Revolució de vellut de 1989 i la incertesa que es va esdevenir després de la dissolució del seu país el 1993. En aquesta recopilació de textos d’origen divers, que comprèn cinc dècades de la història de Txecoslovàquia i, per extensió, de la d’Europa, l’autor invoca l’esperit de la ciutat que l’ha conformat.

Comentaris de la premsa

“El llibre de Klíma recull vint-i-cinc textos entre articles, conferències i evocacions autobiogràfiques, redactats en diferents èpoques en txec i anglès. L’extraordinari escriptor que és Klíma les hi arregla de meravella per comprimir l’essència del viscut com praguès i ciutadà txec al mig segle d’història absolutament al·lucinant i, per descomptat, traumàtica es miri per on es miri”.
Robert Saladrigas, La Vanguardia

“Fragments de memòria d’Ivan Klíma indestriables del seu país i d’una ciutat que sent atapeïda i bigarrada, és a dir, de dimensions més humanes”.
Alfred Mondria

“Ivan Klíma intercala vivències personals amb l’anàlisi consternada del règim totalitari. L’autor descriu en un dels millors capítols l’efusivitat amb què el ciutadà mitjà rebé la instauració del nou sistema, un poder que satisfeia la il·lusió d’ordre i organització justa de la societat”.
Alfred Mondria, Levante

“La ploma d’Ivan Klima és una de les més reputades de la literatura txeca. La seva narrativa i les obres d’assaig que ha llegat a les lletres universals testimonien el pòsit d’una vida que ha conegut la glòria artística però, primer de tot, l’horror dels camps de concentració i la grisor moral de la dictadura imposada pels tancs soviètics”.
T.M.R., Regió 7

“A L’esperit de Praga, Klíma reflexiona sobre aspectes com les febleses i tiranies de la condició humana, el poder, les llibertats, la moral i els fracassos de la societat. Aquest és un llibre que no he deixat de recomanar a amics i coneguts”.
Manel Haro, Llegir en cas d’incendi