Catàleg

Jordi Galli

La ruta invisible

En aquest llibre, a mig camí entre l’assaig i la crònica de viatge, Jordi Galli ens convida a seguir el rastre de l’antiga Ruta 66, que travessava els Estats Units de Chicago a Santa Monica emulant les rutes obertes pels colons del Mayflower en la seva expansió cap a l’oest. I és que la cèlebre Mother Road recorre tant la rica història del país com el seu vast paisatge: del bressol de la música negra a les sunset towns de les lleis Jim Crow, de la febre de l’or a la pluja de dòlars de l’or negre, del genocidi dels pobles originaris a l’assimilació de la cultura mortuòria mexicana, del «somni americà» a l’antiamericanisme. Galli fixa la seva aguda mirada en els espais—significatius o arbitraris— que formen part indestriable del nostre imaginari, i fa de cada fita en el camí una oportunitat per anar més enllà i, a la vegada, dirigir la mirada cap endins.

La ruta invisible, Jordi Galli i el mite de la 66: un programa de Ciutat Maragda en companyia de Xènia Dyakonova, Borja Bagunyà i Adolf Beltran.

Entrevistes

Entrevista a El Punt Avui, per Lluís Llort (18/06/2024)
Entrevista a l’Empordà, per Cristina Vilà Bartis (25/08/2024)

Comentaris de la premsa

«La ruta invisible va pleníssim d’instants eternament bells gràcies a l’equilibri mesurat de la seva prosa, que Jordi Galli fa el màxim afalac que es pot fer a la realitat —segons diu Rodrigo Fresán a la cita que encapçala el llibre—: convertir-la en una ficció, com si posseís el mateix calibre d’una bona novel·la d’aventures».
Ponç Puigdevall, El País Quadern

«Amb La ruta invisible Jordi Galli ha començat una prometedora trajectòria literària».
Jordi Nopca, Ara

«No esperin un llibre ple de motards, gasolineres abandonades o esquelets de cap de bestiar. La ruta invisible és el motiu per parlar de pianistes clàssics, d’art i artistes o d’edificis nobles».
Rafael Vallbona, El Periódico

«A diferència del que s’acostuma a trobar en els gèneres de viatges, Galli hi posa més reflexió que experiència, i el resultat és una crònica de viatge que també és un retrat cultural del país. El millor llibre per llegir sense moure’s del davant del ventilador».
Carlota Rubio, El País Quadern

«Un llibre a mig camí entre l’anècdota observada i la històrica buscada, amb tocs de reflexió sobre diversos temes, enllaços narratius i sinapsis culturals molt ben trobats».
Lluís Llort, El Punt Avui

«En alguns paràgrafs, llibre ameníssim d’història, en algunes pàgines, especialment en aquelles que fa parada i fonda en pobles inquietants que no són més que un carrer amb una barberia i un motel, una escena d’una pel·lícula de David Lynch; La ruta invisible és la guia (que no pretén ser guia) perfecta per endinsar-se en una Mother Road que, irònicament, fa dècades que ja no existeix».
Oriol Rodríguez, El Nacional

«La ruta invisible és un llibre amb pinzellades del viatge real, però amb molt de reforç cultural. No és fàcil fer un primer llibre amb aquesta ambició i aquest nivell».
Julià Guillamon, La Vanguardia

«La ruta invisible és una crònica de viatge però també és un assaig sobre uns mites i símbols culturals que configuren els Estats Units: des de l’origen del blues fins a l’extermini de les nacions índies, de l’admiració a la visió crítica».
El 9 Nou