Francesc Parcerisas
La primavera a Pequín
Un dietari
Un observador, encuriosit i desvagat, descriu Pequín a través d’allò que veu des de la finestra o mentre passeja per una ciutat que li és del tot desconeguda i sorprenent; després, a les hores més impensades, anota els somnis reals que el desvetllen o treballa per homenatjar la poesia clàssica del país amb un grapat de traduccions indirectes. Distant, minuciós, astorat… Francesc Parcerisas ens descobreix la precarietat de la consciència europea, l’encís del badoc anònim i el goig de no saber gaire res. Amb una prosa elegant, plena d’incisos i records, de tocs d’humor i escepticisme, aquest dietari d’una estada a Pequín revalora amb entusiasme l’exercici de l’escriptura com a memòria i comprensió del món.
Col·lecció: Assaig > D’un dia a l’altre (40)
Autor: Francesc Parcerisas
ISBN: 978-84-7727-542-8
Edició: 2a
Enquadernació: Rústega cosida
Format: 13,1 x 21 cm
Pàgines: 208
Un observador, encuriosit i desvagat, descriu Pequín a través d’allò que veu des de la finestra o mentre passeja per una ciutat que li és del tot desconeguda i sorprenent; després, a les hores més impensades, anota els somnis reals que el desvetllen o treballa per homenatjar la poesia clàssica del país amb un grapat de traduccions indirectes. Distant, minuciós, astorat… Francesc Parcerisas ens descobreix la precarietat de la consciència europea, l’encís del badoc anònim i el goig de no saber gaire res. Amb una prosa elegant, plena d’incisos i records, de tocs d’humor i escepticisme, aquest dietari d’una estada a Pequín revalora amb entusiasme l’exercici de l’escriptura com a memòria i comprensió del món.
XIV Premi Llibreter
“Parcerisas demostra novament la seva qualitat de mestre perquè el seu dietari posa l’accent en aspectes trivials del que veu, però també ens acompanya tant com ho van fer els seus poemaris anteriors, realistes, fràgils i de supervivència”.
David Castillo, El Punt Avui
“Un cuidat i curiós artefacte literari”.
Carles Geli, El País
“Aquest dietari bell i original ens mostra un narrador vigorós, pletòric, que no pot deixar de beneficiar-se de la mirada d’un gran poeta”.
Jordi Llavina, El Punt Avui
“Un exercici contemplatiu. No es tracta d’un estudi, ni un assaig, ni tan sols una llista de xifres. És un passeig, el d’un viatger anònim que es deixa portar per la curiositat. No busca res, troba. Flueix la prosa elegant, amb humor”.
Núria Escur, La Vanguardia
“És la primera incursió en el gènere del memorialisme, un gènere pel qual el poeta està particularment dotat. Som davant d’un llibre d’una gran potència humana, verbal i artística”.
Sam Abrams, El Mundo
“Escriptura i traducció són aquí sinònims: quan escriu, Parcerisas intenta traduir-se i traduir el món, fer de mitjancer entre realitats diverses, a la manera del Walter Benjamin de Dietari de Moscou”.
Julià Guillamon, La Vanguardia
“Una obra peculiar, tant en la seva part formal com en l’ajustada declaració d’intencions: descriure abans que opinar, desarrelar els prejudicis occidentals davant una realitat estranya, com és la d’una ciutat com ara Pequín, tan incommensurable i desconeguda per l’autor. Un dietari que ens subjuga per la llengua, l’originalitat i el matís reflexiu en les observacions, pel to humil i antitòpic, i per algunes descripcions i perplexitats extraordinàries”.
Joaquim Armengol, Ara
“El viatger ofereix pura mirada dins un treball que serà un clàssic”.
El Punt Avui
“Crea un efecte hipnòtic molt plaent i que segur que és el llibre ideal per dur a la butxaca si es viatja a la Xina o, com que les circumstàncies no estan per a aquests excessos, per sortir a fer un volt i llegir sota un arbre”.
Marina Espasa, Ara
“L’experiència vital és el motor de l’apassionant dietari de Francesc Parcerisas. No és només una reflexió sobre l’aventura del viatge, sinó sobre la precarietat de les nostra formació cultural davant l’estranyesa que ens ofereix un altre vella cultura i un món com és la Xina. L’escriptor ofereix una apassionant lliçó sobre el valor de l’estranyesa davant allò desconegut com a camí cap al coneixement d’aquest jo que sempre s’escapa”.
Àngel Quintana, El Punt Avui
“Excel·lent. Una obra literària bella, intel·ligent, subtil i sofisticada. Una obra que sobresurt per damunt de la realitat”.
Andreu Loncà, Segre
“La prosa d’un poeta sempre té una musicalitat especial, i si, per afegitó, aquest poeta ens tradueix un feix de poemes de la tradició clàssica xinesa, la bellesa està assegurada. Parcerisas, com recomanava Walter Benjamin, es va saber perdre per la ciutat creant un laberint ple de detalls, de sensacions, de coloraines i de petits climes que ens donen tot el seu esperit de comprensió d’un lloc tan estranger, tan allunyat de nosaltres. Una mescla d’ingenuïtat i de bellesa extraordinàries i commovedores. Un llibre entretingudíssim”.
Biel Mesquida, Diario de Mallorca
“Ens conta, amb un llenguatge literari potent, d’alta qualitat expressiva, les vivències d’unes setmanes a la capital xinesa. Un llibre que no puc sinó qualificar de magnífic. Sí, Parcerisas, una de les nostres veus més notables”.
Toni Roca, Diario de Ibiza
“Hi ha volums que et cauen a les mans sense tenir-hi art ni part, sense saber per quins set sous. Llibres més aviat breus -això hi contribueix!- i que es fan de bon llegir, que ho paguen”.
Carles Cabrera, Diario de Mallorca
“Una obra deliciosa i suggerent, de to poètic, que ens descobreix magistralment els valors i la literatura d’una societat culturalment molt diferent i geogràficament prou allunyada, però alhora ben present a casa nostra”.
Antoni Daura i Jorba, Regió 7
“Un document marcat per un clima d’estranyament i de bellesa. Un dietari que ens descobreix altra vegada, amb elegància i ironia, la precarietat de la consciència europea”.
L’Avenç
“Un dietari original i bell en què l’escriptura és la gran protagonista. El bagatge creatiu i vital de Francesc Parcerisas ha propiciat una obra tan atractiva per als amants de la literatura com La primavera a Pequín. Ara bé, el més interessant és que el llibre obre el camí a una nova etapa del poeta: el de la prosa de no ficció, en què pot emergir la fusió del Parcerisas lector i el Parcerisas creador”.
Vicenç Llorca, Serra d’Or
“Un llibre ple de petites sorpreses. Un collage àgil, amè i estranyament complementari. Sense pretensió de sentar càtedra, amb una prosa límpida i evocadora, amb la mirada fresca i curiosa de qui se sap passavolant sense voler ser turista, l’autor ens transporta a una altra ciutat i a una altra cultura”.
Júlia Rubert, Butxaca
“Un text que és extremadament llegívol i atraient. Us animo a llegir el dietari de Parcerisas. Hi trobareu reflexions que tots podem fer, sense funambulismes aptes només per a catedràtics de filosofia, i tot gràcies a una prosa àgil i elegant”.
Albert Ventura, El Singular digital.cat
“Per a tots aquells que també vam viure un primer mes fent el badoc en aquesta i tantes altres ciutats, La primavera a Pequín és, en definitiva, el dietari que ens hauria agradat saber escriure”.
Sergi Vicente, Núvol
“Amb una prosa elegant, plena d’incisos i de tocs d’humor i escepticisme, el dietari revalora l’exercici de l’escriptura com a memòria i comprensió del món”.
Ara
“Crec que tots aquells lectors que ja coneixen l’obra poètica de Francesc Parcerisas no se sorprendran amb la cuidada i serena prosa -exquisida sense escarafalls- que traspuen les línies d’aquest dietari. Poesia i somnis com un perfecte contrapunt literari a les anotacions d’una mirada encuriosida”.
Ramon Guillem, Levante