Catàleg

Renia Spiegel

El diari de la Renia

L'Holocaust a través dels ulls d'una adolescent

Traducció d'Anna Rubió, Jerzy Slawomirski i Neus Bonilla

«15 de juliol de 1942: Recorda bé aquest dia, recorda’l, perquè l’explicaràs a les generacions futures. Avui a les vuit ens han tancat al gueto. Ja visc aquí: el món està separat de mi i jo del món». La Renia és una adolescent jueva que somia convertir-se en poeta, però quan l’URSS i Alemanya envaeixen Polònia, el seu món s’ensorra. Separada de la mare, viu de primera mà els bombardejos que assolen Przemyśl i la creació del gueto de la ciutat, on és testimoni de la desaparició dels seus amics i coneguts. En el seu relat fosc, però, el lector també hi trobarà moments lluminosos: acompanyarà la jove escriptora en la recerca d’una veu pròpia i assistirà als esclats de vida que ni els horrors de la guerra no podran esmorteir. Aquest diari, escrit amb una maduresa i una perícia que recorden les d’Anna Frank, és el testimoni extraordinari d’un dels capítols més tràgics de la història d’Europa, i ara, després de setanta anys en la foscor, ocuparà el lloc que es mereix entre els clàssics de la literatura de l’Holocaust.

Prefaci i epíleg: Elizabeth Leszczyńska Bellak.

Comentaris de la premsa

«El diari de Renia Spiegel, que va romandre amagat dins la caixa forta d’un banc de Nova York durant dècades, ha estat comparat amb el d’Anna Frank. Un document de valor històric inestimable i un relat de formació commovedor».
Joanna Berendt, The New York Times

«Ara que l’Holocaust és un esdeveniment tan remot que fins i tot els supervivents més joves són ancians, el testimoni de la Renia, que descriu els fets de primera mà, resulta especialment colpidor».
Smithsonian Magazine

«Els de Quaderns Crema ens regalen una obra mestra de la literatura centreeuropea del segle passat».
Matthew Tree, El Punt Avui

«El diari de la Renia s’ha considerat un testimoni valuós, per la combinació de prosa intimista i poesia que hi fa, així com per la particularitat de la vida de l’autora, que va viure sota domini nazi però també soviètic».
Carlota Rubio, Núvol