Catàleg

Gemma Casamajó i Solé

Domèstica maragda

Els poemes de Domèstica maragda revelen la intimitat de diferents dones: en les cases, les estances o fins i tot els objectes que habiten, l’autora hi troba empremtes incontestables de la seva idiosincràsia, a partir de les quals recrea tot un món d’absoluta complexitat. En els seus versos—precisos, incisius, d’una bellesa descarnada—, la llar esdevé l’espai de la feminitat per excel·lència, i l’aproximació poètica a la seva creació física i simbòlica suscita profundes reflexions sobre la vida domèstica, el valor de les cures, la sexualitat en la vellesa, el pes dels vincles afectius, l’omnipresència de la mort i la dimensió física del dol. Un testimoni extraordinari del poder de la paraula com a refugi del record en cerca d’una veritat eternament esquiva i pregona.

Entrevistes

Entrevista al Més 324, per Xavier Graset (01/03/2023)
Entrevista a La Directa, per Alba Gómez Gabriel (11/05/2023)

Comentaris de la premsa

«Fa anys que admiro la capacitat de Gemma Casamajó per la força de l’emoció llargament acceptada i afaiçonada, i la força de saber-se hereva i potser testimoni únic d’un món que va quedant enrere, que s’esvaneix».
Francesc Parcerisas

«Domèstica maragda és un inventari d’històries viscudes per 41 dones en 41 cases diferents. La llar pot ser un racó de confort i intimitat, però també es pot convertir en infern i esclavatge. Casamajó ens parla amb una mirada femenina, il·luminant les edats de la vida des d’un lloc secret de dins la llar».
Bernat Puigtobella, Núvol

«Casamajó és una poeta que escriu de forma lenta, i això es percep en els seus versos, treballats, modulats i molt pensats. Escriu en un estil formal, molt depurat, sense buscar l’excel·ència estètica, amb un ritme tou, sense traves, obert i plàcid».
Santi Borrell Giró, La República

«A Domèstica maragda trobem un homenatge entranyable als orígens».
Anna Ballbona, Serra d’Or