Catàleg

Robert Lowell

Apunts del natural. Morts per la Unió

Traducció de Josep Maria Fulquet

Robert Lowell, juntament amb Elizabeth Bishop, és considerat el millor poeta nord-americà de la segona meitat del segle XX, i Apunts del natural i Morts per la Unió són els seus volums més cèlebres. A Apunts del natural, publicat el 1959, Lowell va deixar enrere la formalitat de la seva obra anterior i va començar a escriure amb una vena més confessional. El poema que dóna títol a Morts per la Unió, recull aparegut el 1964, tracta la mort de Robert Gould Shaw, heroi de la Guerra Civil Nord-americana i avantpassat de Lowell, però se centra principalment en el contrast entre el passat idealista de Boston i la seva degradació en el moment en què es va escriure. Al llibre, que inaugura el seu període de maduresa artística, el poeta toca temes contemporanis amb un estil que transcendeix les restriccions formals de l’època i dóna veu al conflicte de l’ésser humà contemporani.

Comentaris de la premsa

«Els poemes de Robert Lowell cal llegir-los sense un afany morbós perquè, a pesar de la valentia amb què es despulla, el poeta no cau mai en la morbositat i evita en tot moment de fer endevinalles estripades i empobridorament literals sobre ell mateix i sobre el que l’afligeix. Fa tot el contrari, més aviat. Els poemes de Lowell tenen la virtut d’agafar els materials en brut d’una vida complexa i dramàtica i fer-ne una poesia intel·ligible i honesta però, al mateix temps, formalment molt meditada i rigorosa. És una poesia vívida, eriçada per textures anímiques vibrants, que sempre se sosté sobre un fons moral robust».
Pere Antoni Pons, Ara

«La imaginació darrere aquests poemes és com la d’un historiador gran, revivint el passat tot relacionant-lo sempre amb els problemes del present; una imaginació alhora apassionadament literal i ferotgement profètica».
The New York Times

Altres llibres de Robert Lowell