27/09/2011

50 anys de la mort de Josep Maria de Sagarra

Imatge de l'entrada "50 anys de la mort de Josep Maria de Sagarra"

El proper dijous 27 de setembre es compleixen 50 anys de la mort de Josep Maria de Sagarra. Nascut el 1894 a Barcelona, Sagarra va cultivar, professionalment, tots els gèneres literaris, amb una gran acceptació popular. Considerat, sobretot en vida, com a poeta i dramaturg, la seva obra en prosa—narrativa, periodística, memorialística—ha estat reconeguda com una aportació de primer ordre a la literatura catalana del segle XX. Quaderns Crema li ha publicat la traducció en vers de La Divina Comèdia, axí com els reculls d’articles L’ànima de les coses (2001) i El perfum dels dies (2005).

Josep Maria de Sagarra va col·laborar regularment a La Publicitat, de 1922 a 1929, amb articles sobre els temes més diversos. Escrits amb un estil àgil i brillant—que podríem qualificar d’impressionista—, i amb un català viu, allunyat de l’artificiositat de molts dels escriptors del seu temps, els articles de Sagarra anaven destinats al lector normal i corrent, poc avesat a llegir en la mateixa llengua que parlava. La varietat temàtica, l’amenitat en el tractament dels continguts, i la naturalitat expressiva, confereixen a l’articulisme sagarrià un interès literari permanent, i el confirmen com un model per a la prosa periodística catalana. L’ànima de les coses aplega articles no recollits fins avui en volum.

El perfum dels dies aplega cent vuitanta-sis articles de Josep Maria de Sagarra apareguts entre els anys 1929 i 1936 al setmanari Mirador. Els temes que s’hi tracten són de molt diversa mena (literatura, costums, i sobretot política), peró en tots ells hi lluu el Sagarra que ha fascinat diverses generacions de lectors.

EmailFacebookTwitter