El proper dijous 27 de setembre es compleixen 50 anys de la mort de Josep Maria de Sagarra. Nascut el 1894 a Barcelona, Sagarra va cultivar, professionalment, tots els gèneres literaris, amb una gran acceptació popular. Considerat, sobretot en vida, com a poeta i dramaturg, la seva obra en prosa—narrativa, periodística, memorialística—ha estat reconeguda com una aportació de primer ordre a la literatura catalana del segle XX. Quaderns Crema li ha publicat la traducció en vers de La Divina Comèdia, axí com els reculls d’articles L’ànima de les coses (2001) i El perfum dels dies (2005).
Josep Maria de Sagarra va col·laborar regularment a La Publicitat, de 1922 a 1929, amb articles sobre els temes més diversos. Escrits amb un estil àgil i brillant—que podríem qualificar d’impressionista—, i amb un català viu, allunyat de l’artificiositat de molts dels escriptors del seu temps, els articles de Sagarra anaven destinats al lector normal i corrent, poc avesat a llegir en la mateixa llengua que parlava. La varietat temàtica, l’amenitat en el tractament dels continguts, i la naturalitat expressiva, confereixen a l’articulisme sagarrià un interès literari permanent, i el confirmen com un model per a la prosa periodística catalana. L’ànima de les coses aplega articles no recollits fins avui en volum.
El perfum dels dies aplega cent vuitanta-sis articles de Josep Maria de Sagarra apareguts entre els anys 1929 i 1936 al setmanari Mirador. Els temes que s’hi tracten són de molt diversa mena (literatura, costums, i sobretot política), peró en tots ells hi lluu el Sagarra que ha fascinat diverses generacions de lectors.