Catàleg

Francesc Parcerisas

Un estiu

Compartir
FacebookTwitterGoogle+LinkedInWhatsAppEmail

En les pàgines d’aquest dietari Francesc Parcerisas recull observacions, heterogènies i errants, escrites durant un estiu, entre passejades, visites a familiars i amics, i moments de calma dedicats a la lectura i a l’escriptura. Aquí, els mesos estivals semblen avançar a un altre ritme i són, com els records de la infantesa, el rerefons perfecte per a la contemplació desvagada i la reflexió punyent: «Jo, que sóc qui escriu aquestes línies, en realitat vaig arribar ja fa uns anys al final de l’estiu que en aquestes pàgines ara tot just s’enceta […]: sé com acabarà la història, […] i això, contra el que pugui semblar, em converteix en un déu desnonat, ridícul, sense cap poder». En aquest text—agut, elegant, amb tocs d’humor i, en alguns moments, escruixidor—Parcerisas un cop més fa el lector partícip de l’exercici de dotar la realitat de sentit mitjançant l’escriptura.

Entrevistes

Entrevista de David Castillo a El Punt Avui (26/05/2018)
Entrevista de Xavier Graset a Més 324 de TV3 (13/06/2018)
Entrevista de Jordi Nopca a Ara (28/04/2018)
Entrevista de Montserrat Serra a VilaWeb (03/07/2018)

Comentaris de la premsa

“Un estiu dibuixa una lliçó de vida. Seguir les passes de la reflexió de Francesc Parcerisas és com seguir un mestre, però sense que aquest ni tan sols es giri per comprovar si ha creat cap mena de ressò”.
Simona Škrabec, Ara

“Francesc Parcerisas és un dels noms eminents de la poesia en llengua catalana dels últims quatre decennis”.
Jordi Llavina, El Punt Avui

“Necessitaria un blog per escriure totes les meravelles d’aquest llibre i potser no cal tant. Si es volen acabar de convèncer que s’han d’empassar Un estiu de totes totes vagin a la llibreria. Quina manera d’escriure, aquest home. Un dels llibres de l’any, de molts anys”.
Julià Guillamon, La Vanguardia

“L’obra està plena de moments literàriament feliços i suggeridors”.
El País

“Ja des dels primers paràgrafs el llibre em captiva”.
Jordi Llavina, El 3 de vuit

“Un text meravellós que transforma el sedentarisme d’unes vacances de platja en una experiència digna del més apassionant dels viatgers”.
Màrius Serra, La Vanguardia

“És un text que, per la seva humanitat i sensibilitat, m’ha fet pensar i m’ha remogut. Escrit amb la prosa depurada, sentida, precisa i enlluernadora que només aconsegueixen alguns poetes”.
Miguel Ángel González, Diario de Ibiza

“Un diari que adquireix un to elegíac i d’homenatge”.
El 3 de vuit

“Parcerisas, amb gran elegància estilística i amenitat, relata aquest estiu i la suma de molts estius per esdevenir el relat universal de les nafres de la vida a què tots ens enfrontem, el patiment, la malaltia i la mort”.
Henar Morera Velázquez, Anoia Diari

“Un estiu ben concret, real, farcit de fets contundents però que com tota realitat humana, presenta en la seva cara interna algun mite latent. Parcerisas ofereix als lectors un retaule que, salvant les distàncies de temps, cultura, gènere creatiu, composició i estil, podríem comparar-lo amb el tríptic El Jardí de les delícies”.
Teresa Costa-Gramunt, Núvol

“Fa temps que llegeixo el mestre Parcerisas amb interès sincer i una mal dissimulada admiració. Crec, sense risc d’equivocar-me, que cada llibre nou que publica és un regal pels seus lectors i per la literatura que l’acull i, per tant, llegir-lo té sempre un biaix d’esdeveniment que ens hi fa encara més còmplices”.
Txema Martínez, Segre

“Els mesos de l’estiu semblen avançar a un altre ritme i són el rerefons perfecte per a la contemplació desvagada i la reflexió punyent”.
L’Avenç

“Un bon llibre bellament escrit que parla de moltes coses variades, entre les quals destaquen l’amistat i la narració digna i un pèl solemne de la mort dels amics, sense grandiloqüència”.
Andreu Loncà, Segre

“El dietari de Parcerisas em fa pensar que una de les poques maneres de sobreviure dignament a l’estiu és posar-se el vestit de flàneur i perdre’s”.
Francesc-Marc Álvaro, La Vanguardia

“Una mirada serena sobre la malaltia i la mort, i una interrogació sobre el paper de la cultura”.
Julià Guillamon, La Vanguardia

“Entrellaça una sèrie de reflexions elegants i molt boniques. Un estiu és un llibre apte només per als amants veritables de la lectura, un dietari pel simple plaer de llegir”.
Joan Lluís Bozzo, Ara

“Un mestre”
Carles Casajuana, La Vanguardia

“Parcerisas excel·leix a l’hora de donar veu a plaers – senzills i complexos – i estats d’ànim. Descriu sensacions, records, reflexions, que se superposen d’una manera desordenada i harmoniosa: estival”.
Vicenç Pagès Jordà, El Periódico de Catalunya

“El dietari d’un poeta com Parcerisas és una feta i una festa de frases que van llatínes i arrosseguen el lector cap a territoris plens de petites felicitats entreteixides amb la subtilesa dels batecs de l’envelliment que et fer a cada atac de lucidesa verbal”.
Biel Mesquida, Diario de Mallorca

“Un llibre que m’ha commogut. Per Parcerises la literatura es barreja amb la vida i l’enriqueix, de manera que origina un desig de transmissió d’un llegat que potser algú recull”.
Imma Merino, El Punt Avui

Altres llibres de Francesc Parcerisas