Catàleg

Teju Cole

Ciutat oberta

Traducció de Xavier Pàmies

Julius, un jove psiquiatre nigerià resident en un hospital de Nova York, passeja pels carrers de Manhattan. Caminar sense rumb es converteix per a ell en una necessitat que l’allibera de les constriccions de la seva feina, i que li ofereix la possibilitat afegida d’obrir la seva ment a un fantasieig entre la literatura, l’art o la música i les seves relacions personals, el passat i el present. Als seus passeigs, explora cada racó de la ciutat. Però Julius no solament recorre un espai físic, sinó que també en freqüenta un altre, en el qual s’hi entrellacen un munt d’estímuls que l’interpel·len. Ciutat oberta és una novel·la bellíssima, i és també el descobriment lluminós d’una veu tan original i subtil com extraordinària.

Disponibilitat en e-book

Aquest títol es troba disponible en e-book. Per coneixe'n el preu, el format i altres característiques, si us plau, consulti amb la seva botiga d'e-books preferida.

Premis

Premi PEN/Hemingway 2012
New York City Book Award for Fiction
Premi Rosenthal de l’American Academy of arts and Letters

Comentaris de la premsa

“Un llibre esplèndid, un retrat de les formes contemporànies de la desolació”.
Vicent Alonso, Quadern (El País)

“Una de les sorpresas literàries del 2012. Cole firma un llibre exigent i reflexiu, que busca la identitat en un entorn aparentment amable on les víctimes reben homenatges, però són oblidades ràpidament”.
ARA

“Aquesta és una novel·la diferent. És diferent en la seva estructura, en l’aplicació del punt de vista i en la seva escriptura. Estem davant d’un llibre extraordinàriament suggestiu”.
José María Guelbenzu, El País

“El valor de Teju Cole és haver articulat aquesta història de la ciutat en una novel·la errant, urbana i contemporània, on barreja amb agosarada frescor assaig i opinió política, música, art, pensament i literatura. Un homenatge a Manhattan i un subtil equilibri narratiu per a un escriptor nou. Si la literatura està feta de preguntes i de ressons que ens transporten, això és pura celebració, feliçment i dolorosament malenconiosa, de la literatura”.
Isabel Núñez, La Vanguardia

«Teju Cole ha escrit una novel·la que m’hauria agradat escriure a mi».
Antonio Muñoz Molina, El País

“L’escriptor d’origen nigerià mira Nova York i Nigèria fugint de tots els tòpics”.
Ada Castells, Time Out

“Molt de tant en tant apareixen obres diferents que ens afecten d’una manera directa i segons com inesborrable: potser no són més importants ni decisives que altres, però en canvi tenen la facultat d’incidir de ple en la nostra percepció de la realitat. Obres carregades d’una experiència iniciàtica o epifànica. Obres que transpiren un grau extrem de compromís ètic i estètic amb la realitat. Obres de formació, i, com a tals, tan reveladores de les nostres pròpies mancances com de tot el cúmul de potencialitats de què estem proveïts. Obres més arriscades del compte i, doncs, més exposades, però també més convincents si en la seva formalització han aconseguit, com és el cas, encaixar, harmonitzar i retroalimentar totes les fugues -espacials i temporals que formen, degudament trenades, aquesta gran obertura narrativa que avui us presentem. Potser per això aquesta obra ens convenç tant de la raó de la seva existència: perquè hi percebem un «so audible» que ens acosta d’allò més a la veu del narrador. Algú, però, que vol sortir de si mateix, i sobreeixir, i escampar-se més enllà de la seva escriptura, com només la música arriba a fer-ho”.
Àlex Susanna, El Mundo

Ciutat oberta resulta tant interessant com ho són sempre aquells relats que saben extreure de la vivència personal un punt de trobada col·lectiu. Amb una prosa fluïda, Cole ofereix una lúcida reflexió al voltant del caminar perpetua en que consisteix l’existència”.
Toni Mata, Regió 7

“Un llibre excepcional. Una gran troballa que ens farà vibrar amb emocions que pensàvem que ja estaven exhaurides o oblidades. A més a més, Ciutat oberta és un llibre terriblement modern per la manera de poetitzar la realitat”.
Xulio Ricardo Trigo, Serra d’Or

“Una plasticitat i una bellesa que no són la promesa d’un nou i brillant escriptor sinó la manifestació tangible que aquest escriptor necessari ja ha arribat”.
Patricio Pron, El Boomeran

“Excel·lent i apassionant novel·la. Un narrador extraordinari i capaç de fer davant els ulls del lector, sense parany ni cartró, sense miralls deformants ni trucs més o menys sofisticats, la major transformació que li cap a un creador: dramatitzar l’experiència subjectiva per transformar-la en coneixement comú, i dramatitzar el coneixement comú per oferir-ho com a experiència subjectiva. A vegades es produeix aquesta transformació del quotidià en experiència íntima, i el diari d’un flâneur es transforma de sobte en una anàlisi precisa, una epifania, una metàfora enlluernadora. Què gran és la literatura quan és gran”.
Javier Fernández de Castro, El Boomeran

“L’experiència que ens transmet Cole és ambiciosa, un intent per capturar la immensitat i la velocitat extenuant de Manhattan, amb una veu pròpia i un estil fet de ressonàncies i signes d’alteritat quasi fotogràfics”.
Vicent Minguet, Sonograma

“Amb un ritme lent i una prosa meticulosa, Teju Cole aconsegueix no avorrir sinó captivar. Amb aquesta primera novel·la es revela com una jove promesa de la literatura nord-americana actual”.
Júlia Robert, Butxaca

«Un llibre inoblidable. Aconsegueix el millor de la bona literatura».
Miguel Syjuco, The New York Times

«Magnífica, subtil i original».
James Wood, The New Yorker

«Captura la banalitat que se’ns imposa i també la manera com els grans problemes espurnegen als seus replecs».
Claire Messud, The New York Review of Books