Catàleg

Valentí Castanys

Barcelona-Hollywood

(Radiocinema sonor)

El 1933 Ràdio Associació de Catalunya va convidar el dibuixant i escriptor Valentí Castanys a fer unes col·laboracions radiofòniques sobre el cinema. Titulades Radiocinema sonor, aquestes «conferències radiades» van resultar un gran èxit, i són la base d’aquest llibre, en què Castanys fixa la mirada—irònica, escèptica, però sempre amable—en el setè art i l’impacte que tenia sobre els espectadors catalans de l’època. Amb el seu estil sorneguer, burleta i un punt absurd, contraposa la vida quotidiana dels ciutadans, àvids d’evasió i d’entreteniment, al glamur i les fantasies que els enlluernaven a la gran pantalla, i en fa un comentari sagaç i hilarant que el confirma com a mestre indiscutible de la literatura d’humor.

Presentació d’Enric Gomà

Entrevistes

Entrevista a Enric Gomà a Núvol, per Gerard E. Mur (23/08/2019)
Entrevista a Enric Gomà a Cadena Ser -Soroll (02/10/19)

Comentaris de la premsa
«De Valentí Castanys, ninotaire i humorista mític del segle XX, unes cròniques hilarants del cinema sonor a la Barcelona dels anys trenta. A mig camí entre Trabal i Calders».

Enric Gomà

«L’humor de Castanys és com el de Chaplin: jugant amb les pròpies misèries i limitacions, amb els prejudicis petits i petites les il·lusions, ennobleix la condició humana».
Jordi Amat, La Vanguardia

«Sota l’exageració i l’estirabot, es percep alguna cosa més que la voluntat de fer riure. Naturalment, Castanys no ha desat el sentit crític al calaix i, entre broma i broma, desemmascara els oripells i la faramalla de la indústria cinematogràfica, i engega atzagaiades contra el periodisme d’espectacles buit i oportunista i contra determinades pedanteries avantguardistes».
Xavier Dilla, El País

«L’objectiu de Castanys –per refinat i suau que sigui el seu humor– és fer-nos riure. Són nombrosos els moments hilarants de Barcelona-Hollywood. Avui podem celebrar la recuperació d’aquesta raresa deliciosa i insospitada».
Gerard E. Mur, Núvol

«Una meravella d’humor absurd».
Carlos Sala, La Razón

«Unes conferències divertidíssimes i agudes».
La República